Herbestemming & upgraden

saphire-orb banner-stripes
saphire-orb

Bestaande oefenobjecten of gebouwen kunnen een mooi begin zijn voor iets nieuws. De bespaarde kosten kunnen in het nieuwe object gestopt worden. Op locatie kan er samen creatief gekeken worden naar de mogelijkheden.

Herbestemming van bestaande bouw

Er zijn verschillende manieren hoe een bestaand oefenobject of gebouw gebruikt kan worden voor nieuwe doeleinden. De bestaande bouw biedt vaak mogelijkheden die anders wellicht nooit gerealiseerd hadden kunnen worden.

Een goed voorbeeld van herbestemming van bestaande bouw is terug te vinden bij het oefencentrum Training Base Weeze. De oude Royal Airforce Base heeft een diversiteit aan gebouwen, die omgebouwd zijn tot unieke oefenobjecten. Het project de “Shelter” bestaat uit een oude bunker, waarin een jachtvliegtuig stond opgeslagen. De oorspronkelijke bouw bestond uit een overkapping van ongeveer 20 meter breed en 7,5 meter hoog, met een constructie dat gebouwd was om bestand te zijn tegen bombardementen. Het bouwen van een vergelijkbare constructie zou een nieuw oefenobject lastig rendabel maken. De bunker is uiteindelijk omgetoverd door extra toevoegingen tot een ruimte waar garage- en tunnelbrand scenario’s getraind kunnen worden. Op een zijvleugel van de bunker zijn een aantal containers geplaatst die hierdoor direct 4 meter boven het maaiveld staan. De “gratis” extra hoogte was weer een mooie besparing, die op een ander onderdeel geïnvesteerd kon worden. Het gebruik van de bunker heeft uiteindelijk een uniek object opgeleverd, wat waarschijnlijk niet gerealiseerd was zonder de bestaande basis.

Het upgraden van bestaande bouw

Het verkennen van het oefenobject is in veel scenario’s een belangrijk onderdeel. In de werkelijkheid betreedt een brandweerman vaak bij brand het gebouw voor de eerste keer. Door veelvuldig trainen op hetzelfde object verliest de oefening hierin zijn waarde. Er bestaat dan de mogelijkheid om de bestaande bouw van een upgrade te voorzien.

Op het oefencentrum van de Zuid-Limburgse brandweer staat een oefengebouw wat al jaren gebruikt wordt. Om weer nieuwe scenario’s mogelijk te maken, is er voor gekozen om het bestaande gebouw aan te passen. In de upgrade moest er ook rekening gehouden worden met de overlast van hout rook voor de directe omgeving. Het stookgebouw is van hout gestook verbouwd naar een gas gestookt object. Op diverse plaatsen zijn aansluiten gemaakt voor mobiele gas gestookte objecten, waardoor er een grotere variatie aan vuurhaarden is. De ruimtes zijn op een paar punten aangepast door het plaatsen van nieuwe wanden en deuren. Voor de demonstraties en oefeningen met hout rook is een nieuwe container opstelling geplaatst voorzien van naverbrandertechniek. De opstelling is goed gekeurd volgens de huidige wet en regelgeving. De aanpassingen maken het oefencentrum weer geschikt voor de komende jaren.