Werken op hoogte objecten

saphire-orb banner-stripes
saphire-orb

Voor het veilig werken op hoogte zijn er tegenwoordig diverse opleidingen ontwikkeld, hierbij kan het gaan om “Werken op daken”, “Werken met valbeveiliging”, “Evacueren op hoogte” tot aan het leren redden van slachtoffers op hoogte in een benarde situatie. De werken op hoogte oefenobjecten zijn bedoeld voor sectoren waar veel op hoogte gewerkt wordt, bijvoorbeeld de windmolenindustrie aan land als zowel op zee, de bouw en de industrie.

Windmolen objecten

Door de opkomst van renewable energy op zee is er een veiligheid training standaard (GWO) ontwikkeld welke een verplichting geworden is voor het werken in deze industrie. De gevaren van werken op hoogte zijn hier gelijk als onshore alleen is de bereikbaarheid voor hulpdiensten zeer slecht. Hierdoor zijn de medewerkers in deze branche echt op zichzelf aangewezen, met name als het gaat om evacuatie, redden, eerste hulp en brandbestrijding.

De GWO-standaard stelt dus strenge eisen aan de oefeningen maar ook aan de te gebruiken oefenobjecten. SAPHIRE-CTC heeft vanaf het moment dat deze standaard is geïntroduceerd bij verschillende klanten diverse GWO-oefenobjecten ontwikkeld en gebouwd. Het kan hier gaan om een laddersysteem tot aan het leveren van een volledige windmolen welke omgebouwd is tot aan een volwaardig oefenobject voor het gebruik van klimmaterialen, redden op hoogte, brandbestrijding en evacuatie.

Utiliteits objecten

Het gebruik van veiligheidsmiddelen en klimtechnieken in de bouw komt veel voor en wordt ook alleen maar meer, aangezien we steeds meer de hoogte in gaan. Een groeiende markt is die van zonnepanelen op daken van huizen.

Aangezien bij het werken op hoogte al jaar en dag strenge regels gehandhaafd worden zijn er nieuwe technieken ontwikkeld voor het werken op daken met klimmaterialen. Hierbij moet er gedacht worden aan het gebruik van valstopblokken en daklijnensets waardoor er nog veiliger op platte en schuine daken gewerkt kan worden. SAPHIRE-CTC heeft hiervoor diverse oefenobjecten ontwikkeld voor het oefenen van het veilig werken in de bouw en op platte en schuine daken.

Het succes van een goed oefenobject zit hem soms in de kleinste details.

Industriële objecten

In de petrochemische industrie is de veiligheidstandaard altijd al van een hoog niveau geweest, ook hier wordt het gebruik van klimtechnieken en valbeveiliging steeds meer toegepast. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die door het gebruik van klimtechnieken werkzaamheden uitvoeren waardoor het bouwen van een traditionele steiger niet meer nodig is.

De oefeningen die getraind dienen te worden zijn o.a. werken op hoogte, werken in besloten ruimte, rope access, redden op hoogte, evacueren op hoogte, redden uit besloten ruimten. SAPHIRE-CTC heeft hiervoor diverse oefenobjecten ontwikkeld welke multifunctioneel ingezet kunnen worden volgens de gestelde regelgeving. De objecten kunnen aangepast worden naar de specifieke behoeftes van de klant.

Overige objecten

Bij het bouwen van oefenobjecten voor werken op hoogte en diepte komen vanuit de opdrachtgever regelmatig specifieke wensen naar voren. Elk oefencentrum wil uniek zijn met de oefenobjecten om zich onderscheidend te maken van de rest.

Het kan hier gaan over het aanpassen van een bestaand object tot aan het leveren van alle missende constructieve aanpassingen op het oefencentrum. Het is niet altijd nodig om totaal nieuwe oefenobjecten te bouwen wanneer er met een aantal aanpassingen aan bestaande objecten of constructies ook goede trainingen gegeven kunnen worden.


Heeft u een project in gedachten welke niet direct terugkomt in de bovenstaande voorbeelden, neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken uit naar een nieuwe creatieve uitdaging!

Neem contact op

Vul het formulier in of stuur een e-mail

Contact Form
 Brandbestrijding objecten
Brandbestrijding objecten
 Overleven op zee objecten
Overleven op zee objecten
 Werken op hoogte objecten
Werken op hoogte objecten
 Beroepsopleiding objecten
Beroepsopleiding objecten